11.srpna 2022 |
Ještě nejste členem Glos? Zaregistrujte se.
|
|
Právě jste odvolili - snad vaše rozhodnutí ovlivnila i naše volební příloha - a možná vás zajímá, co se s vaším hlasem bude dít teď a jak se podepíše na konečném výsledku voleb, v němž ta nebo ona politická strana získá podíl zastoupení v Poslanecké sněmovně.
Tento článek srozumitelně shrnuje volební systém pro parlamentní volby, přepočet hlasů na mandáty a celkový vliv na českou politickou scénu.
Luděk Belán ![]() |
Theo Klán: Děkuji za reakci - já jsem to pochopil tak, že termín "volební skupina" z § 54 zmiňovaného zákona zahrnoval politické strany (mající v kraji, kde chtějí kandidovat, svou organizaci), sdružení politických stran nebo skupiny voličů. Podmínkou pro podání kandidátní listiny v kraji bylo 1000 podpisů voličů z tohoto kraje. Tedy chápu to tak, že přímo tento volební zákon nezakazoval účast jiných kandidujících subjektů než Národní fronty. Máte pravdu, že zavedení možnosti hlasovat manifestečně bylo nenápadné, ale výrazné porušení principu tajnosti hlasování. |
![]() |
Příspěvek byl smazán Luděk Belán ![]() |
Tento příspěvek smazal/-a Luděk Belán 1.6.2006 15:24:31. Důvod: omyl. |
![]() |
Martin Schlemmer ![]() |
Petře, pokud jste si nevyřídil volební průkaz (lhůty byly do 24.5. písemnou nebo do 31.5. ústní žádostí na obecním úřadě v místě Vašeho trvalého bydliště), nezbývá Vám jiná možnost, než jet 300 kilometrů volit, nebo nevolit. |
![]() |
Užitečný odkaz Jan Vaněk jr. (25.4.2006 15:48:47) |
Víc nežli do odborného kompendia by se asi hodil na heslo Bloc vote na Wikipedii. |
![]() |
1 poděkování :) Martin Schlemmer ![]() |
Luděk Belán: Dobrý den a díky, pane Beláne, jako vždy za podnětný příspěvek a doplnění. K bodu 1 - máte pravdu, ta formulace v textu ohledně preferenčních hlasů není úplně nejjasnější. Informaci, že oněch 7% se počítá v rámci daného volebního kraje, jsem již doplnil do stručného průvodce volbami v naší volební příloze. |
![]() |